Uudised

Beaujolais Nouveau on saabunud!

Uue veiniaasta tähistamine on olnud väga pikk traditsioon ja sel puhul mekitakse korjeaasta värsket veini. Alguse sai see tava 19. sajandi hakul Prantsusmaal, kus sellist veini nimetati vin de primeur ehk varajaseks veiniks ning sügisese marjakorjamise lõppu tähistati noore veini joomisega kõigis Prantsusmaa veinipiirkondades. Eriti populaarne oli uue aasta tähistamine …

Sauvignon Blanc

Marjasordi nimetus tuleneb prantsuse keelest: „Sauvage“ – metsik, „Vigne“ – viinapuu, “ Blanc“ – valge. Pärineb algselt Prantsusmaalt Loire orust ja Bordeaux´st. Sauvignon Blanc on tänapäeval nn „rahvusvaheline“ marjasort, millest valmistatakse vahuveine, kuivi valgeid veine mitmetes maailma piirkondades ja lisaks veel dessertveine Prantsusmaal Bordeaux piirkonnas. Sauvignon Blanc on levinud laialt …

TIRAMISÙ

Koostisosad: 350 g Savoiardi küpsiseid Immutamiseks: 5 sl Amaretto mandlilikööri 4 dl kanget kohvi Kreem: 3 suurt munakollast 1 dl peenikest suhkrut 500 g mascarpone toorjuustu 2 dl 35% rõõska koort 1 tl vanillisuhkrut Peale: kakaopulbrit Valmistamine: Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks …

Vana Tallinn Cream

Vana Tallinn Cream’i koorelikööre iseloomustab legendaarse Vana Tallinna likööri maitsepalett – rikkalik Jamaica rumm, soojendavad tsitruselised ja hoolikalt valitud ürdid. Vana Tallinn Cream’is on hõrgud maitsed saanud kooreliköörile omase siidise tekstuuri. Klassikalises Vana Tallinn Cream’i koorelikööris on mahedas tasakaalus värske koor ja traditsioonilise Vana Tallinna likööri maitsed. Vana Tallinn Cream’i …

Roosa vein

Roosat värvi veini on maailmas valmistatud paralleelselt valge ja punase veiniga juba antiikajast saati. Punast veini valmistati täielikult väljaküpsenud tumedatest viinamarjadest ja seetõttu peeti roosat veini kvaliteedilt kehvemaks, sest marjad olid korjeajal veel toored. Tänapäeval aga on veinisõbrad leidnud selles värskes, marjases ja kerges veinis hea janukustutaja suvisel ajal ning …

Millega viski hästi ei sobi ja millega sobib?

Seda tüüpi kange jook ei aktsepteeri kategooriliselt selliseid suupisteid nagu: konserveeritud köögiviljad, eriti kui need on vürtsikalt soolatud; liiga karmid suupisted liigse soola ja pipraga. ka külmad lihalõigud pole prioriteetsed. Soovitatav on seda jooki nautida lahjendamata kujul, et kogeda selle maitse, kvaliteedi ja aromaatsete nootide täit valikut. Parim suupiste viski …

Cremant

Champagne on Prantsusmaa hinnatuim ja ka kalleim vahuvein, mis pärineb samanimelisest maakonnast. Küll aga ei tähenda see seda, et Prantsusmaa ülejäänud piirkondades sarnasel ehk siis traditsionaalsel meetodil vahuveini ei tehtaks. Šampanjaks sellis veini küll nimetada ei tohi, sest see on apellatsiooni seadustega keelatud. Ülejäänud Prantsusmaa piirkondade vahuveinide puhul, mis on …

Viru Valge juubel

Viru Valge 60-aastane tootmisajalugu on hindamatu väärtusega traditsioon ja juubeliviina kujundus teeb kummarduse Viru Valge loojatele ning Eesti viina tootmisele. Viru Valge on elav legend. 1962. aastal valmistasid Liviko viinameistrid esimese pudeli Viru Valge kvaliteetviina, millel seisev pasunamees vaatas lootusrikkalt läände. Liviko meistrite pika kogemusega loodud retseptis on Eesti teraviljast …

Vana Tallinn

Vana Tallinna kõrval olid alguses nimena kaalul ka Vana Toomas ja Kevade Uim. Peale jäid toona Tallinnat kui ida-ploki Pariisi tutvustanud linnatraditsioonid, munakivid, romantilised laternad, salapära, tornid ehk eriline ja omamoodi vanalinn. On üldlevinud fakt, et Nõukogude Liidus olid ametliku rubla kõrval liikvel veel mitmed letialused „valuutad“. Nahast jalanõud, soojad …

Alkoholivaba vein – Valckenberg Riesling Zero

Tänapäevane joogimaalim liigub kindlal sammul madalama alkoholisisaldusega jookide suunas ja aina enam juuakse kergemaid ja värskeid veine, mille alkoholisisaldus ei ületa keskmiselt 13,5% Seda trendi järgides võimaldab kaasaegne tehnoloogia valmistada ka alkoholivabu jooke, millest on alkohol eemaldatud spetsiaalse meetodi abil. Selleks on pöördosmoos, ehk nn keemiline filtreerimine, ehk siis eemaldatakse …

Tokaji

Ungari on maailma ainus veini tootev maa, kus räägitakse soome-ugri keelt Viinamarjakasvatusega alustasid Ungaris roomlased, kes vallutasid alad juba aastal 35 eKr Ja Rooma impeeriumi põhjapiiriks kujunes Doonau jõgi. Madjarid saabusid idast tänase Ungari aladele X sajandil ja marjakasvatuse uut tõusu Ungari aladel seostataksegi madjarite tulekuga. Ungari põhjaosas asuvas Tokaj´s …

Külluslik vaagen verivorstide, mulgipudruvorstide ja sooja rooskapsa-kõrvitsa salatiga.

Koostisosad 1 pakk verivorste 1 pakk mulgipudru vorste 400 g rooskapsaid puhastatuna ja poolitatuna 2 küüslauguküünt hakituna 4 viilu peekonit tükeldatuna 400 g muskaatkõrvitsat puhastatuna ja tükeldatuna Õli Soola ja pipart 3 sl vedelat mett Pohli või jõhvikaid Valmistamine Sega poolitatud rooskapsad küüslaugu, peekoni, õli, soola ja pipraga. Laota ahjuplaadile …

Islay saar, Botanist džinni DNA.

Islay saar asub Šotimaa läänekaldal, Atlandi ookeanis. Selle künkliku saare on vorminud Atlandi ookean oma tormiste tujudega, andes saare mikrokliimale ja taimestikule oma sügava puudutuse.  Saare ainus džinn valmistatakse käsitsi korjatud 22st saarel leiduvast ürdist, mis lisatakse siis juba varem paika saanud üheksale põhimaitseainele. On raske alahinnata Islay saart ennast …

Fine Champagne kvaliteet.

Konjakite maailm võib esialgu äärmiselt keeruline tunduda, kuid kõik taandub ikka ja alati sellele põhilisele – maitsele. Konjakite maitse sõltub aga sellest, millisest veinist on jook destilleeritud ning millises vaadis ja kui kaua on naps aega veetnud. Need kaks detaili – vein ja vaat – muudavadki konjaki jumalikuks või vastupidi. …

Punases veinis hautatud jõulumaitselised pirnid.

Koostisosad 6 tk ühesuurust kõvemat pirni koorituna 1 pudel punast veini 5 kardemonitera 5-6 tera nelki 5 tähtaniisi 1-2 kuivatatud apelsinikoort 1 kaneelikoor 1 dl rafineerimata roosuhkrut Sidrunimahla Valmistamine Kalla potti punane vein. Lisa maitseained ja suhkur. Võid kasutada ka valmis hõõgveinisegu. Kuumuta keemiseni ja jäta paariks tunniks tõmbama. Koori …

Champagne

Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast pärineb kuulsaim ja ihaldatuim vahuvein maailmas – šampanja. Champagne’i esimesed veiniaiad rajati roomlaste poolt, kes kasutasid ala peamiselt kriidi kaevandamiseks, mida kasutati ehitusmaterjalina ja piirkonna nimi tuleneb ladinakeelsest sõnast campania (tõlkes: maakoht). Kasvatatakse peamiselt kolme marjasorti: Pinot Noir, Pinot Meuniere ja Chardonnay. Valmistatakse nii valget kui ka …

Suitsulõhe ja vutimunadega jõulupärg.

Koostisosad 1 väiksem fenkol ehk apteegitill õhukeste viiludena 2 avokaadot tükeldatuna 300 g kurki õhukeste viiludena 200 g rediseid õhukeste viiludena 1 šalottsibul õhukeste poolratastena 6 keedetud vutimuna poolitatuna 300 g külmsuitsulõhet õhukeste viiludena 150 g toorjuustu toasoojana Laimimahla Hapukoort Veidi mädarõigast Oliiviõli Värsket tilli Kalamarja Salatirohelist Soola ja pipart …

Riesling

Üks hinnatuimaid heledaid marjasorte maailmas pärineb algselt Reini jõe äärest Saksamaalt, sealt ka liignimetus Rheinriesling. Geeniuuringutel on leidnud kinnitust, et Riesling on mitme erineva marjasordi isetekkeline ristand: nii leidub temas Gouais Blanc (kunagi Kesk-Euroopas laialt levinud metsik hele sort) ja ka Tramineri marjaperekonna geene. Esimesed viited ajaloost pärinevad 1435 aastast …

Saia sees küpsenud juust pohlamoosiga.

Koostisosad 1 ümmargune pagarisai ca 500 g 250 g ümmargust camembert juustu 2-3 sl pohlamoosi Mõned oksad rosmariini või tüümiani Väike sorts valget veini Valmistamine Uurista saia sisse süvend, mis on pisut suurema läbimõõduga kui juustuketas. Süvendi sügavus võiks olla umbes sama, mis juustuketta kõrgus. Laota saia sisse tehtud süvendisse …

Pinot Noir

Pinot Noir kuulub klassikaliste ja traditsiooniliste marjasortide hulka ja temast tehakse vast maailma kõige elegantsemad ja ka kalleimad veinid. Pärineb Prantsusmaalt Burgundia piirkonnast teda on seal kasvatatud juba 100 pKr. Sellest dünaamilisest sordist tehakse vahuveine – oluline mari Champagne´i piirkonnas – ja punaseid veine, ning tänapäeval on aina populaarsemad Pinot …

Piparkoogimaitselised jõulumandlid.

Koostisosad 400 g mandleid 1-1,5 dl pruuni suhkrut sobib kas muscovado või demerara suhkur 1-2 tl piparkoogimaitseainet Veidi kaneeli 1 munavalge lahti klopituna Näpuotsaga soola Vajadusel veidi vett Valmistamine Võid lisada ka kakaopulbrit või siis kardemoni, ingverit või muskaati vms nii saad iga kord veidi erineva maitsenüansi. Sega esmalt suhkur …

Tawny Port

Võib väita, et vein, mis saanud nime Oporto sadamalinna järgi, on maailmas üks Portugali tuntuimaid veine. Vein ise leiutati aastasadu tagasi leidlike veinikaupmeeste poolt, kes märkasid, et kui lisada veinile viinamarjadestillaati, peab vein merereisidele paremini vastu ja ei rikne nii kiirtesti. Portveini magusus pärineb viinamarjadest ja keelatud on lisada suhkrut …

Kuningate liköör

Prantsuse vaarikalikööri Chambord loomisel ammutati inspiratsiooni 17. sajandi Loire piirkonna likööridest, mida olla uhkusega esitletud päikesekuningas Louis XIV visiidil Chateau de Chambordi. Likööri valmistamisel on kasutatud rikkalikke Loire oru punased ja musti vaarikaid, Madagaskari vaniljet, Maroko tsitruste koort, konjakit ja mett. Rõhutamaks Chambordi kuninglikku algupära on pudel disainitud meenutama keskaegset …

Kuumad näkileiva ampsud

Koostisained 1 pakk rukkinööpe 200 g riivitud juustu 150 g suitsusinki 1 küüs küüslauku 1 tl kuivatatud punet 2 spl majoneesi vajadusel soola pipart Valmistamine Pane ahi 200-220 kraadini soojenema. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja piserda vähese õliga. Sega riivitud juust ja väikeseks kuubikuks hakitud sink majoneesiga. Maitsesta segu pressitud küüslauguküüne, …